________________________________________
Ingredientes
- Vino
- Coca-cola
Elaboración (dificultad máxima, prestar atención)
- Alternativa #1: Echar primero el vino y seguido la coca-cola.
Alternativa #2: Echar primero la coca-cola y luego el vino.
Alternativa #3: Echar el vino y la coca-cola a la vez.
Alternativa #4: Le pides al camarero un kalimotxo y que te lo de hecho que para eso están.
El Kalimotxo seduce al mundo entero
El Kalimotxo, un 'placer inconfesable' para 'The New York Times'
El periódico estadounidense ha publicado una noticia en la que describe los pormenores de la bebida, que describen como una versión rápida y sencilla de la sangría.
El kalimotxo, esa bebida rápida y sencilla tan típica en los bares de Euskal Herria, ha cruzado el charco y ha alcanzado las barras más cotizadas del mismísimo Nueva York.
La periodista Jenny Woodward ha publicado una noticia en The New York Times en la que describe el kalimotxo como un "placer inconfesable". La periodista asegura que en la sencillez está el éxito de esta bebida, "que mezcla a partes iguales vino y cola", y que a ella le gusta añadir "un chorrito de zumo de limón".
En opinión de Woodward, el kalimotxo es la bebida perfecta para media tarde.
Fuente: ETB
Wine and Cola? It Works
Some might consider the kalimotxo (pronounced cal-ee-MO-cho) a guilty pleasure; I’ve received more than a few skeptical glances when I’ve ordered it at bars in New York. But I don’t feel an iota of contrition when I drink this Basque-country classic. It couldn’t be easier: equal parts red wine (some say the cheaper the better, but that’s up to you) and cola. I like a squeeze of lemon juice for a little brightness, and maybe a slice of lemon or orange to dress it up. But purists might consider even those modest additions a little fussy. The overall effect is surprisingly sangria-esque, minus all that fruit-chopping and waiting, and wonderfully refreshing.
If you can find cola made with cane sugar rather than corn syrup, all the better, but the drink is still fine with whatever you’ve got on hand. The soda’s caffeine actually makes the kalimotxo a fine pick-me-up: an ideal afternoon drink when you know you’ve still got a long day, and night, ahead.
In a glass filled with ice, combine 3 or 4 ounces dry red wine (preferably Spanish) with an equal amount of cola and 1 squeeze lemon juice. Garnish with a lemon or orange slice to serve.
Fuente: New York Times